Vanhustentalosta senioritalo

(Lauttasaarilehti 30.8.2012)

Lauttasaaren vanhustentalo on muuttanut nimensä Lauttasaaren senioritaloksi. Nimenmuutoksen taustalla ovat asukkaiden toiveet ja tarve päivittää talon nimi nykyaikaan sopivaksi.

Teksti: Irmeli Karhiaho


Jatkossa puhumme Lauttasaaren senioritalosta. Eikö siis enää voi puhua vanhuksista vai mistä on kysymys? Senioritalon johtaja Tarja Piirosta hymyilyttää: 

-Asukkaat toivoivat pitkään nimenmuutosta. Järjestettiin nimikilpailu ja nimessä piti näkyä sana Lauttasaari. Sitten asukkaat ottivat kantaa nimiehdotuksiin ja talon hallitus päätti nimenmuutoksesta. Sekä nimenmuutos että logon uudistaminen otettiin asukkaiden parissa tyytyväisenä vastaan...

-Eikä kyse ole seniorikodista vaan kunkin asukkaan omasta kodista, joka on senioritalossa, korostaa Piironen.

Lauttasaaren senioritalossa sijaitsee 112 ihmisen koti, ikähaarukka ulottuu 70-vuotiaasta aina 100 -vuotiaaseen saakka. Huoneistoja on 110, joista kaksioita 15 ja loput yksiöitä. Pariskuntia on neljä ja yhdessä asunnossa asustavat sisarukset.  

Lauttasaaren senioritalon säätiö perustettiin huhtikuun lopussa 1971 ja toiminta käynnistyi 1975. Perustajajäseniä olivat Lauttasaaren säätiö, Lauttasaari-Seura, Lauttasaaren Oloneuvokset, Lauttasaaren perhesäätiö, Lauttasaaren Marttayhdistys, Lauttasaaren Rotaryklubi, Lauttasaaren VPK, Lions Club Helsinki/Lauttasaari sekä SPR:n Lauttasaaren osasto.

Ihmisen kunnioittaminen, luottamus ja asiakaslähtöisyys olivat perustajien keskeiset arvot. Ne näkyvät tänäkin päivänä talon toiminnassa.

-Hallitus haluaa asukkaiden parasta. Niinpä toiminnan ja palveluiden kehittäminen on ollut helppoa, kun perustajayhteisöt osallistuvat tähän ja ovat avoimia uusille tuulille, kiittelee Tarja Piironen talon asioista päättävää hallitusta. Yhteistyö sujuu erinomaisesti: siitä kertoo osaltaan se, että Piironen on viihtynyt työssään 14 vuotta. 

Lauttasaaren senioritaloa kannattaa pohtia mahdollisena tulevaisuuden kotinaan, jossa voi viettää antoisia eläkepäiviä. Ei hassumpi vaihtoehto. Senioritalo on kokonaan yksityinen, ja asukkaat maksavat asumisesta ja palvelupaketista kuukaudessa 938 - 1 086 euroa. Hinta määräytyy asunnon koon mukaan. Tuhannella eurolla saa muutakin kuin katon päänsä päälle. Palvelupakettiin sisältyvät muun muassa ateriat, turvapalvelu, kuntohoitajan palvelut, viikkosiivous, omien liinavaatteiden pesu, sauna kaksi kertaa viikossa ja lukuisasti harrastusmahdollisuuksia. Ateriat valmistetaan talon oman keittiöhenkilökunnan voimin.