Miten lääkehuolto toimii Lauttasaareen senioritalossa?

Lauttasaaren senioritalo tarjoaa paljon erilaista tukea ikäihmisten arjen askareisiin. Yhtenä palveluistamme on lääkehuolto, joka toimii saumattomassa yhteistyössä Lauttiksen apteekin kanssa. Apteekin proviisori Sami Kyllönen vastasi muutamiin kysymyksiin koskien senioritalon lääkehuoltoa ja antoi myös muutaman hyvän täsmävinkin senioreiden talveen. Lue lisää ja ota selvää mitä ne ovat!

Millaista yhteistyötä teette Lauttasaaren Senioritalon kanssa?

– Hoidamme Lauttasaaren Senioritalon asukkaiden lääkehuoltoa yhteistyössä hoitavan henkilökunnan kanssa, sisältäen lääkevalmisteet sekä lääkkeettömät apteekkituotteet.

Onko senioreiden mahdollista tilata lääkkeitä kotiin, käymättä apteekissa?

– Kyllä on. Tavoitteemme on tehdä apteekkipalvelut vaivatta saavutettaviksi asukkaille, yhteistyössä hoitavan henkilökunnan kanssa. Lääkkeitä voi tilata hoitajien avulla tilausjärjestelmän kautta tai asukas voi itse soittaa apteekkiin. Meillä on myös pieni vihreä postilaatikko senioritalon aulassa, johon asukkaat voivat jättää tilauksiaan ja kuljetamme lääkkeitä palvelutaloon kaksi kertaa viikossa.

Miten asiakkaiden lääkkeet yleensä senioritaloissa hoidetaan?

– Suurin osa lääkehuollosta tapahtuu sähköisen tilausjärjestelmämme kautta. Hoitava henkilöstö tilaa asukkaiden tarpeiden mukaan lääkkeitä sekä lääkkeettömiä tuotteita, jotka toimitamme senioritaloon kuljetuspäiviemme mukaan. Osa asukkaista tilaa myös itse lääkkeensä puhelimitse. Olemme myös usein puhelimitse yhteydessä hoitajien kanssa mahdollisista lääkemuutoksista tai akuuteista lääketilauksista, jotka toimitamme senioritaloon.

Mitä lääkeannosjakelu tarkoittaa?

– Annosjakelu on palvelu, missä asukas saa lääkkeensä apteekista pakattuna käteviin kerta-annospusseihin sovituksi ajanjaksoksi kerrallaan. Palveluun sisältyy myös lääkityksen tarkistus, jossa farmaseutti käy läpi käytetyt lääkkeet, annokset sekä muun muassa lääkkeiden yhteensopivuudet. Kerta-annospussit on jaoteltu eri vuorokaudenaikoihin, mikä helpottaa lääkkeiden päivittäistä annostelua ja edistää sekä lääkkeiden turvallista että tarpeenmukaista käyttöä.

Mikä on paras hyvinvointivinkkisi senioreille tähän talveen?

– Päivittäinen ulkoilu omien voimavarojen sallimissa rajoissa on varmasti tarpeen jokaiselle meistä, unohtamatta nastakenkien käyttöä. 

Onko jotain täsmävitamiineja, joita jokaisella ikääntyvällä olisi hyvä olla käytössä?

– D-vitamiini on yksi tärkeimmistä vitamiineista ja yli 75-vuotialle suositus on 20 mikrogrammaa vuorokaudessa. Apteekissa löytyy useampi eri vaihtoehto nieltävistä tai pureskeltavista D-vitamiineista, joten kaikille löytyy varmasti mieleinen. Myös monivitamiinia suositellaan ja niitäkin löytyy useampia vaihtoehtoja. Jos syö monivitamiinia sekä lisäksi D-vitamiinia erillisestä valmisteesta, on hyvä tarkistaa D-vitamiinin kokonaismäärä, ettei se ylitä päivittäistä saantirajaa.

Kaipaisitko sinä tai läheisesi apua arjen askareissa, mm. lääkehuollossa, ruoan laittamisessa, pyykkien pesemisessä tai kauppareissuissa?

Lue lisää meillä asumisesta ja katso vapaat asuntomme!