Senioritalon yhteisöllinen kirjallisuuspiiri tuo tarinoiden maailman kaikkien ulottuville

Senioritaloissa asuvien ikääntyneiden elämää rikastuttaa monipuolinen ja innostava kirjallisuuspiiri. Kirjallisuuspiiriä ohjaa Anneli Porola, joka on asunut talossa 16 vuotta. Hän on ryhmälle omistautuessaan onnistunut luomaan iloisen ja innostavan ilmapiirin. Kirjallisuuspiiri saa aikaan vilkkaita keskusteluja ja merkityksellisiä hetkiä senioritalon asukkaille.

Kirjallisuuspiiri mahdollistaa lukemisen kaikille

Anneli kertoo, että kirjallisuuspiiri on aikaisemman toiminnanjohtaja Tanja Piirosen lanseeraama. Kirjallisuudesta innostunut Anneli oli aina aktiivisesti mukana, ja kun Piironen pyysi häntä pitämään ryhmää kiireiden takia, Anneli tarttui toimeen empimättä. Nyt hän on ohjannut piiriä jo neljä vuotta.

Ryhmän kirjat valitaan yhdessä, ja Anneli lukee ne ääneen. Kirjojen tapahtumat ja teemat herättävät innokasta keskustelua. Kirjallisuuspiiri on Annelin mukaan erityisen tärkeä niille, jotka eivät näe hyvin tai joille lukeminen yksin on haasteellista. 

Annelilla oli ennen tapana lukea nyt jo edesmenneelle miehelleen. Hän lukee muille todella mielellään. – Minä lukisin vaikka yhdelle ihmiselle. Pidän itse niin paljon kirjoista, että tämä ei ole minulle työ eikä velvoite, Anneli vakuuttaa. 

Senioreiden tiivis yhteisö kirjojen parissa

Kirjallisuuspiiri tarjoaa jatkuvaa kohtaamista, mikä on tärkeää Lauttasaaren senioritalon asukkaille. Ryhmässä vallitsee Annelin mukaan luonteva ja kiva ilmapiiri. Koska osallistujat tuntevat toisensa hyvin, siellä on tilaa naurulle ja rentoutumiselle. Kirjallisuuspiirissä kaikki viihtyvät ja nauttivat yhdessäolosta.

Anneli painottaa yhteisöllisyyden tärkeyttä Senioritalossa. Hänen mukaansa ihmisten ei pidä jäädä yksin, vaikka näössä, kuulossa tai voinnissa olisi vikaa. – On tärkeää ottaa osaa tapahtumiin, joissa omaa tietoisuuttaan voi laajentaa.

Parhaat kirjat herättävät tunteita ja innokasta keskustelua

Kirjojen valinnassa Anneli kertoo kuuntelevansa ryhmän toiveita. Hän myös seuraa Hesarin kulttuurisivuja ja lukee suosituksia Eeva-lehdestä. Ryhmälle valitaan sen hetken kiinnostavimpia kirjoja.

Tällä hetkellä kirjallisuuspiirissä luetaan Sirpa Kähkösen teosta 38 Uurnaa – Väärässä olemisen historia. Anneli kuvailee kirjaa mielenkiintoiseksi kirjaksi. Se tarjoaa syvällisen kuvauksen aikakaudestaan ja käsittelee rajuja aiheita, kuten hankalia perhesuhteita ja sukupolvien vaikutusta toisiinsa. Kirjan ajankuvaus koskettaa erityisesti heitä, jotka ovat kokeneet nuoruutensa 50-60-luvuilla. 

Kirjallisuuspiirin mielenkiintoisimpina käsiteltyinä kirjoina Anneli nostaa esille Yrsa Steniuksen Jussi Björlingin tarinan sekä Minna Lingrenin kirjat, joiden huumorin hän kertoo koskettavan ryhmäläisiä valtavasti. Myös Michelle Obaman omaelämänkerta herätti suurta kiinnostusta. 

Uudet osallistujat ovat aina tervetulleita

Anneli korostaa, että jokainen Lauttasaaren Senioritalon asukas on tervetullut kirjallisuuspiiriin. Hän alleviivaa kulttuurin ja kirjallisuuden merkitystä senioritaloissa ja kannustaa muitakin tarjoamaan vastaavaa toimintaa ikääntyneille. Annelin toiveena on, että yhteisöllisyys ja kulttuurielämykset säilyvät tärkeänä osana senioritalon arkea.

Anneli tähdentää kirjallisuuden voimaa ja kehottaa kaikkia ihmisiä lukemaan. Kirjallisuuspiirissä ihmiset saavat yhteisiä kokemuksia ja voivat löytää lisää merkityksiä elämään.